Så meget støj kan dit øre tåle dagligt

støjøretkantåle

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget støj øret kan tåle. Ifølge ordbogen er betydningen af ordet støj kraftige, generende lyde. Disse lyde kan eksempelvis komme fra maskiner – men de kan også komme fra musik, eller fra mennesker der taler. Vi bliver altså alle udsat for støj hver dag.

Dit øre kan højst tåle at blive udsat for 85 decibel i gennemsnit på en hel dag, før det bliver overbelastet af støj. Alt over 85 decibel kan altså være skadeligt for hørelsen. Almindelig tale kategoriseres som værende på 60-70 decibel – også kaldet dB(A).

Hvad er dB(A)?

dB(A) er måleenheden for lyd, som kaldes decibel. (A) betyder, at der er et såkaldt A-filter, som karakteriserer at det er en lyd, som mennesket kan høre. Det vil altså sige at måleenheden, som efterligner den menneskelige hørelse hedder dB(A).
Jo højere støjniveauer dit øre bliver udsat for, jo færre timer støj kan du tåle i løbet af en dag.

Støj på arbejdspladsen

Rent lovgivningsmæssigt findes restriktioner ift. Hvor høje støjniveauer der er lovlige på arbejdspladserne. Den anbefalede højeste støjbelastning er 85 dB(A). Alle virksomheder skal derfor, ifølge arbejdstilsynet, overholde den daglige støjbelastning på 85 dB(A). Unødig støj skal dæmpes, så øret ikke udsættes for mere støj, end hvad der er anbefalet. Udsættes du for højere støjniveauer end 80 dB(A) på arbejdspladsen, skal du bruge høreværn, som din arbejdsgiver skal stille til rådighed. Derudover skal din arbejdsgiver informere dig om risikoen ved den støj, du arbejder i.

Se her, hvor meget støj øret kan tåle:

• 8 timer i 85 dB
• 4 timer i 88 dB
• 2 timer i 91 dB
• 1 time i 94 dB
• 30 minutter i 97 dB
• 15 minutter i 100 dB
Bliver du udsat for så høje støjniveauer som ovenfor, må du ikke være udsat for støj resten af din arbejdsdag. Udsættes du eksempelvis for et støjniveau på 88 dB i 4 timer, skal resten af din arbejdsdag tilbringes uden støj.

Se støjbarometeret og få en fornemmelse af, hvor meget dit øre kan tåle, når det bliver udsat for lidt af hvert.

Kilder: Arbejdsmiljøweb.dk, Arbejdstilsynet.dk

Der er lukket for kommentarer.